Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Παιχνίδι με το φεγγάρι και τον ήλιο...

Η Αλεσσάντρα από την τάξη μας, παρουσιάζει ένα εντυπωσιακό παιχνίδι με τη φωτογραφική μηχανή, το φεγγάρι και τον ήλιο...

...Είμαι σίγουρη ότι δε θα πιστεύατε ότι θα μπορούσατε να παίξετε με το φεγγάρι και να δημιουργήσετε διάφορες εικόνες με αυτό. Θα μπορούσατε να παίξετε ποδόσφαιρο με το φεγγάρι; Θα μπορούσατε να φτιάξετε ένα ρολόι πάνω του; Οι περισσότεροι, πιστεύω, θα απαντούσατε πως "όχι, δεν μπορούμε να παίξουμε με το φεγγάρι". Κι όμως, αν βάλουμε τη φαντασία μας να δουλέψει θα βρούμε τρόπους. Ο ένας είναι εδώ:...


Αναρτήθηκε από:  Αλεσσάντρα

Βόλτα στα Επτάνησα...

Μέσα από ένα μικρό βίντεο ταξιδεύουμε στα Επτάνησα ή αλλιώς στα νησιά του Ιονίου Πελάγους. Κέρκυρα, Παξοί, Λευκάδα, Ιθάκη, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Κύθηρα, μας αποκαλύπτουν τις ομορφιές τους. Καλό ταξίδι...

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Ευθύς και πλάγιος λόγος...

Ας δούμε, πάλι από το βιβλίο γραμματικής, μερικά στοιχεία για τον ευθύ και τον πλάγιο λόγο...

Είδη εξαρτημένων προτάσεων...

Από το ...άλλο βιβλίο γραμματικής, ας δούμε τα είδη των εξαρτημένων προτάσεων που έχουμε κάνει ως τώρα: Τις αιτιολογικές, τις τελικές και τις αποτελεσματικές (συμπερασματικές) προτάσεις...















                  Αιτιολογικές προτάσεις

Τελικές και αποτελεσματικές προτάσεις

Η γνώμη μας για την κυρία Βαρελά...

Γράψαμε τη γνώμη μας για την κυρία Βαρελά και μάλιστα 2 φορές...

Η μία καταγραφή, ήταν πριν τη γνωρίσουμε από κοντά. Μόνο και μόνο μέσα από τα βιβλία της που διαβάσαμε (και συνεχίζουμε να διαβάζουμε). Πώς φαίνεται, άραγε, στα μάτια ενός παιδιού, ένας συγγραφέας μέσα από το έργο του και μόνο; Διαβάστε τις δικές μας σκέψεις, κάνοντας κλικ στην πρώτη εικόνα αριστερά (τα κείμενα γράφτηκαν την Πέμπτη το πρωί, λίγες ώρες πριν τη γιορτή βιβλίου).

Η άλλη καταγραφή έγινε αφού γνωρίσαμε την κυρία Βαρελά (την Πέμπτη το μεσημέρι), μέσα από τη διαδικτυακή σύνδεση (σε πραγματικό χρόνο). Σε αυτή την περίπτωση τα κείμενά μας έγιναν κάπως μεγαλύτερα σε έκταση (αλλά και σε ενθουσιασμό). Διαβάστε αυτές τις σκέψεις μας, κάνοντας κλικ στις δύο εικόνες δεξιά (πού να χωρέσουν όλα σε μία...)





Η γιορτή βιβλίου: Ρεπορτάζ...

Την Πέμπτη το πρωί το σχολείο μας διοργάνωσε τη "γιορτή του βιβλίου". Αφορμή για τη γιορτή ήταν τα 30 περίπου βιβλία (αξίας σχεδόν 200 €) που μας έκαναν δώρο οι εκδόσεις Πατάκη και ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ. Μαζί με τα βιβλία που αγόρασε το σχολείο και τα βιβλία που χάρισαν οι μαθητές (από την προσωπική τους βιβλιοθήκη), όλα αυτά ήταν ευκαιρία για γιορτή.

Κάναμε επίσης πολλές ζωγραφιές και κατασκευές: Το Ολοήμερο έφτιαξε κατασκευές και ιστορίες για τα χρώματα και τα βιβλία. Η Α' τάξη και η Στ' έφτιαξαν σελιδοδείκτες. Η Β' τάξη ανέβασε το θεατρικό "Ο βιβλιοπόντικας", του Βαγγέλη Ηλιόπουλου. Η Δ' τάξη και εμείς (Ε') δώσαμε μια μικρή συναυλία. Η Στ' ανέλαβε να παρουσιάσει το βιβλίο της Κωνσταντίνας Αρμενιάκου "Η κυρά Δημοκρατία" και να πάρει συνέντευξη από την ίδια. Εμείς αναλάβαμε να πάρουμε συνέντευξη από την κυρία Αγγελική Βαρελά (αφού διαβάσαμε πρώτα αρκετά από τα βιβλία της).

Με την κυρία Βαρελά συνδεθήκαμε χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα skype. Η κυρία Βαρελά είναι μια σπουδαία συγγραφέας. Μας μίλησε για τα βιβλία, μας έδωσε πολύ χρήσιμες συμβουλές και μας αφηγήθηκε περιστατικά από τη ζωή της.

Τέλος, μας υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να έρθει στην Κέρκυρα την άνοιξη και να τα πούμε από κοντά. Αυτό μας άρεσε πάρα πολύ και ανυπομονούμε να έρθει η στιγμή που θα μας επισκεφτεί.
Αναρτήθηκε από:  Μαριάννα, Κέιση

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Η μεγάλη μας γιορτή...

Υπέροχη η γιορτή μας!
Όλα ήταν καταπληκτικά! Απίστευτες στιγμές μας χάρισαν οι δύο συγγραφείς που βρέθηκαν στο σχολείο μας. Η κυρία Κωνσταντίνα Αρμενιάκου και η κυρία Αγγελική Βαρελά μας μίλησαν για το παιδικό βιβλίο, μας ανέπτυξαν την αξία του και τη χρησιμότητά του, μας μύησαν σε έναν μαγευτικό-υπέροχο κόσμο.

Μέσα σε έναν εντυπωσιακά διαμορφωμένο χώρο απολαύσαμε 2 ώρες με δραστηριότητες (έκθεση ζωγραφικής και κατασκευών, θέατρο και τραγούδι), παρέα με τις δύο αγαπημένες συγγραφείς και με φιλικό σχολείο προσκεκλημένο στη γιορτή.

Ιδιαίτερη εντύπωση και έκδηλο ενθουσιασμό προκάλεσε η κυρία Αγγελική Βαρελά, η οποία ακούραστα, με τρυφερότητα, με γλυκύτητα και με πολύ μεγάλο μεράκι, μας μίλησε για το βιβλίο και απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων.


Περισσότερο ρεπορτάζ για όλη την εκδήλωση θα έχουμε έτοιμο αύριο...

Μέχρι τότε, ας απολαύσουμε στα βιντεάκια που ακολουθούν αποσπάσματα από όσα είπε η πολυαγαπημένη μας συγγραφέας, κυρία Βαρελά...

Η Αγγελική Βαρελά μαζί μας (α' μέρος)...

Στο πρώτο απόσπασμα που παρουσιάζουμε, η κ. Βαρελά μας αναπτύσσει τη σχέση που έχει με τα βιβλία και το λόγο για τον οποίο αγαπά τα βιβλία

Η Αγγελική Βαρελά μαζί μας (β' μέρος)...

Εδώ, η συγγραφέας μας λέει πόσα χρόνια γράφει βιβλία και πόσα βιβλία έχει γράψει. Ακόμα, μας περιγράφει το πώς έγραψε το πρώτο της βιβλίο και το πώς οι ιδέες των παιδιών της δίνουν έμπνευση.
Επίσης, μας αποκαλύπτει τον τίτλο και το περιεχόμενο του νέου της βιβλίου, που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες.

Η Αγγελική Βαρελά μαζί μας (γ' μέρος)...

Στο τρίτο απόσπασμα, η κ. Βαρελά μας μιλά για την έμπνευση ενός συγγραφέα.
Χαρακτηριστική φράση της: " Ο συγγραφέας έχει ένα καλό όπλο και στοχεύει. Αν δει κάτι που τον εντυπωσιάζει, το στοχεύει και κάθεται και το γράφει"

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Είμαστε πανέτοιμοι για τη μεγάλη γιορτή...

Έφτασε η μεγάλη μέρα...
Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010: Στο σχολείο μας γιορτάζει το καλό παιδικό βιβλίο!

Τα πάντα είναι έτοιμα για τη μεγάλη γιορτή! Η αίθουσα εκδηλώσεων υπέροχα στολισμένη, τα βιβλία στη θέση τους και ο τεχνικός εξοπλισμός σε πλήρη ανάπτυξη!

Με λογότυπο ένα παιδάκι που διαβάζει ξαπλωμένο στο φεγγάρι* και με κεντρικό σύνθημα "Διαβάζουμε παντού", υποδεχόμαστε 100 περίπου νέα βιβλία και δημιουργούμε μια οργανωμένη σχολική βιβλιοθήκη.

Υποδεχόμαστε στο σχολείο 2 συγγραφείς: Με skype - σύνδεση από την Αθήνα, τη μεγάλη μας συγγραφέα Αγγελική Βαρελά και με φυσική παρουσία, τη συγγραφέα Κωνσταντίνα Αρμενιάκου!

Καλεσμένοι μας, οι μαθητές και οι δάσκαλοι του Δημοτικού Σχολείου Γιαννάδων Κέρκυρας, σχολικοί σύμβουλοι, ο υπεύθυνος Πολιτιστικών Προγραμμάτων Α/θμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας, καθώς επίσης και ο παλιός μας διευθυντής κ. Γιώργος Τριβυζάς.

Κι όλα αυτά με την υποστήριξη και τη βοήθεια των εκδόσεων ΠΑΤΑΚΗ, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά!

Από το ιστολόγιό μας θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε αποσπάσματα της εκδήλωσης.
Προς το παρόν ας δούμε το πρόγραμμα της γιορτής μας...


















* το λογότυπο και το κεντρικό σύνθημα είναι από αντίστοιχη έκθεση βιβλίου στο Ζάππειο το 2006

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Παιδικές ταινίες στον κινηματογράφο της πόλης μας...

Ο κινηματογράφος "Ορφέας" της πόλης μας παρουσιάζει μια σειρά παιδικών ταινιών για κάθε γούστο. Κινούμενα σχέδια, ελληνικές και ξένες ταινίες καθώς επίσης και βραβευμένα ντοκιμαντέρ θα είναι στη διάθεσή μας να επιλέξουμε και να δούμε.

(κλικ στις εικόνες για να ανοίξουν στο κανονικό τους μέγεθος)

Ταξιδεύουμε σε ελληνικά νησιά με ..."παράξενα" ονόματα (μέρος α')

Μια βόλτα στα Δωδεκάνησα!

Όταν η μαμά μου έγινε εκπαιδευτικός, ήμουν 7 ετών και πήγαινα στη Β' δημοτικού. Η μαμά μου διορίστηκε σε ένα νησί που θύμιζε κάτι λερωμένο. Νησί "λερωμένο" (αλλά στην πραγματικότητα πεντακάθαρο) στα Δωδεκάνησα είναι μόνο η Λέρος. Είναι βόρεια του νησιού Καλή λίμνη (δηλαδή, Κάλυμνος)! Τυχαίο; Δεν νομίζω...

Πήγαμε και στους Λειψούς, αλλά δεν μας έλειψε τίποτα. Περάσαμε με το καΐκι σε ένα νησί, που θύμιζε φαρμακείο. Το λέγανε Φαρμακονήσι! Πήγαμε και στους Αρκιούς, αλλά δεν συναντήσαμε τη φάλαινα Όρκα! Τελικά, φάγαμε στο Μαραθονήσι, αλλά όχι μάραθα, γιατί δεν είχε...!!!
Αναρτήθηκε από:  Χρίστος

Ταξιδεύουμε σε ελληνικά νησιά με ..."παράξενα" ονόματα (μέρος β')

"Κουφή" κρουαζιέρα με τον παππού!

Ο Μιχάλης και ο παππούς του κέρδισαν μια κρουαζιέρα και θα ταξιδέψουν σε όλα τα νησιά της Ελλάδας. Στο κρουαζιερόπλοιο ο Μιχάλης ρωτάει τον παππού:
- Παππού, θα ταξιδέψουμε σε όλα τα νησιά. Θα πάμε και στη Μήλο. Έχεις πάει;
- Δεν θέλω μήλο. Έχω φάει.
- Α, καλά, παππού! Πάλι τελείωσαν οι μπαταρίες από το ακουστικό σου! Είσαι κουφός.
- Με ρωτάς για τα Κουφονήσια τώρα, ε; Δεν ξέρω και πολλά γι' αυτά...
- Εντάξει! Μήπως ξέρεις για τα Ψαρά, τότε;
- Τι; Θα φάμε ψάρια;
- Όχι, βρε παππού! Καλά, άφησέ το! Θα μου πεις τουλάχιστον πώς είναι οι Σπέτσες;
- Πέτσες; Δε θα φάω. Έχω χοληστερίνη...
- Δεν θα συνεννοηθούμε μου φαίνεται! Για το Πιπέρι, θα μου πεις;
- Καλά, θα βάλεις και πιπέρι; Όλο στο φαΐ έχεις το νου σου σήμερα. Ήρθες με όρεξη, ε; Πρωινό δεν έφαγες;
- Καλά! Ό,τι πεις, παππού! Καλό ταξίδι...!!!
 Αναρτήθηκε από:  Κέιση

"Μες στο Μουσείο"...

Η Αλεσσάντρα από την τάξη μας πρότεινε για ανάρτηση ένα πολύ όμορφο παιδικό τραγούδι. Πρόκειται για το "Μες στο Μουσείο" της Μαριανίνας Κριεζή. Στο βιντεάκι που ακολουθεί, το τραγούδι συνοδεύεται με σκηνές από την ταινία "Μια νύχτα στο Μουσείο" και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό. Έχει ενδιαφέρον, όμως, να διαβάσουμε και την άποψη της Αλεσσάντρας για το συγκεκριμένο τραγούδι:

Ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια της "Λιλιπούπολης" είναι το "Μες στο Μουσείο". Από πολύ μικρή το άκουγα και μου άρεσε πολύ. Μου άρεσαν οι στίχοι του και γενικά ο τρόπος που το τραγουδούσαν. Είναι ένα τραγούδι που αρέσει στα περισσότερα παιδιά, που τους αρέσει η παιδική μουσική, καθώς είναι ένα τραγούδι παλιό όπως και η Λιλιπούπολη.

Τώρα πια τα παιδιά δεν ακούν τη Λιλιπούπολη τόσο συχνά και έχουν αρχίσει να ακούν τα νέα τραγούδια και να μην ακούν τα παλιά. Έτσι, τα παλιά τραγούδια που έχουν μεγαλύτερη αξία, ξεχνιούνται δυστυχώς.

Τραγούδι: "Μες στο Μουσείο"
Στίχοι: Μαριανίνα Κριεζή
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Πρώτη εκτέλεση: Σπύρος Σακκάς
Δίσκος: ΕΔΩ ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ (1980)
 
Οι στίχοι του τραγουδιού
Μες στο μουσείο, μες στο μουσείο                                          Αχ το μουσείο, αχ το μουσείο
μια μέρα μπήκα με φόρα κι εγώ.                                           φεγγοβολάει σαν άστρο χρυσό.
Μη με τραβάτε, μη μου κολλάτε                                             Δε θέλω μπάλα ούτε τραμπάλα,
απ' το μουσείο δε θέλω να βγω.                                            δε θέλω ούτε να παίξω κουτσό.

Τρέχω τρέχω μες στα δωμάτια                                              Θέλω, θέλω, θέλω μουσείο
μ' όλου του κόσμου τους θησαυρούς                                       θέλω να βλέπω τους θησαυρούς
που δεν τους χωράει ανθρώπου νους.                                    που δεν τους χωράει ανθρώπου νους.

Μη με τραβάτε, μη μου κολλάτε
απ' το μουσείο δε θέλω να βγω,
μες στο μουσείο, μες στο μουσείο
θέλω να γίνω πορτρέτο κι εγώ.

Αναρτήθηκε από:  Αλεσσάντρα

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Αφιέρωμα της ΝΕΤ στον Μίκη Θεοδωράκη...

Η εκπομπή της ΝΕΤ "Στην υγειά μας", παρουσιάζει το Σάββατο 20 Νοεμβρίου το πρώτο μέρος ενός αφιερώματος στον μεγάλο μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, θέλοντας με τον δικό της τρόπο να γιορτάσει τη συμπλήρωση των 85 χρόνων του.

 
Παρών στο στούντιο ο μεγάλος μας δημιουργός, χειμαρρώδης και επιβλητικός, μιλάει για όλους και για όλα. Μαζί με το Μίκη Θεοδωράκη στο πλατό της εκπομπής στο πρώτο μέρος του αφιερώματος, είναι φίλοι, συναγωνιστές, συνοδοιπόροι, συνεργάτες και θαυμαστές.

Τα τραγούδια του ερμηνεύουν οι: Μανώλης Μητσιάς, Γλυκερία, Αντώνης Ρέμος, Δημήτρης Μπάσης, Βασίλης Λέκκας, Γρηγόρης Βαλτινός, Αναστασία Μουτσάτου, Μπέσυ Μάλφα, Κατερίνα Παπουτσάκη και η παιδική χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου.

"Ένα Σάββατο, ένα παραμύθι"...

Όλοι οι μικροί φίλοι ηλικίας 6 - 10 ετών, που αγαπάνε τις έξυπνες ιστορίες και τα όμορφα παραμύθια, μπορούν να επισκεφτούν και να συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ΕΝΑ ΣΑΒΒΑΤΟ, ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ που θα πραγματοποιηθεί στην "Πινακοθήκη του Δήμου Κερκυραίων", τα πρωινά, κάθε Σάββατο από την 20η Νοεμβρίου 2010 έως την 18 Δεκεμβρίου 2010 (11.00-13.00).

Λίγο πριν την περίοδο των Χριστουγέννων τα παραμύθια και οι έξυπνες ιστορίες της ελληνικής μας παράδοσης ζωντανεύουν και προετοιμάζουν να  δραπετεύσουν, μικρούς και μεγάλους, στον υπέροχο κόσμο της φαντασίας. Το μαγικό τους περιβάλλον θα γνωρίσουν μέσα από την ανάγνωση της ηθοποιού κ. Ναταλίας Καποδίστρια που επιμελείται τη δράση, ενώ ένα σχετικό με το παραμύθι της ημέρας θεατρικό παιχνίδι θα ακολουθήσει αμέσως μετά για τους μικρούς μας φίλους. Η δράση θα συμπληρωθεί με την ζωγραφική αποτύπωση της εμπειρίας αυτής ενώ ένα ευχάριστο διάλειμμα θα συμπεριλαμβάνει φρέσκους χυμούς, χειροποίητο κέικ και σάντουιτς για όλους, στο μπουφέ της Πινακοθήκης (εντευκτήριο "Καφενείο Τέχνης").

Η δράση θα πραγματοποιηθεί στους χώρους της μόνιμης έκθεσης επτανησιακής ζωγραφικής, Τμήμα Α, στα Παλαιά Ανάκτορα. Η συμμετοχή των μικρών μας φίλων πρέπει να δηλωθεί εγκαίρως έως και δύο ημέρες πριν την κάθε παρουσίαση (τηλ. 2661048690, 9.30-15.00, εκτός Δευτέρας) και να συμπεριλαμβάνει το ονοματεπώνυμο, την ηλικία και το τηλέφωνο επικοινωνίας με τους γονείς


Αυτό το Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2010, η κ. Ναταλία Καποδίστρια, ηθοποιός, έχει επιμεληθεί την θεατρική ανάγνωση και παρουσίαση του παραμυθιού "Η ΓΟΡΓΟΝΑ" από την παράδοση της Σκιάθου. 

Κόστος συμμετοχής για κάθε συνάντηση 3 €.
Όσα παιδάκια συμμετέχουν θα πρέπει να μην ξεχάσουν να έχουν μαζί τους τα μπλοκ ζωγραφικής τους και τα χρώματά τους.

Ημέρες 20, 27 Νοεμβρίου και 4 και 18 Δεκεμβρίου 2010.
πηγή:

"Τα αδέσποτα"...

Παραμύθι της εβδομάδας, αυτή τη φορά από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίο και τους Μικρούς Αναγνώστες. Πρόκειται για τα "Αδέσποτα", της Σοφίας Ζαραμπούκα, με αφορμή και την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ένα βιβλίο, το οποίο μπορείς να διαβάσεις, αλλά και να ακούσεις. Ο χειρισμός της σελίδας είναι απλός. Χρησιμοποιείς τα βελάκια στο κάτω μέρος της σελίδας για να μετακινηθείς στις σελίδες. Κλείνεις ή ανοίγεις την αφήγηση με το αντίστοιχο κουμπάκι στο επάνω μέρος της σελίδας.

(κλικ στην εικόνα για να μεταβείς στο παραμύθι)
πηγή:
Μικρός Αναγνώστης
Αναδημοσίευση από το φιλικό blog

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Το δικό μας αφιέρωμα στο Πολυτεχνείο...

Η παρουσίαση από τη σημερινή γιορτή που έκανε η τάξη μας. Ελάχιστα διαφορετική, λόγω ίντερνετ, αλλά ακέραιη σε εικόνες, σημασίες και μηνύματα.


Και επειδή από το ίντερνετ δεν είναι δυνατόν να ακουστεί η εκπληκτική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, που συνοδεύει τμήματα της παρουσίασης, ας δούμε αυτά τα τμήματα σε μορφή βίντεο...


Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Πολυτεχνείο 1973: Αφιέρωμα (α' μέρος)...

Ένα μικρό αφιέρωμα στην ελευθερία, στη δημοκρατία και στον αγώνα που έκαναν ορισμένοι άνθρωποι για να μπορούν αυτές οι αξίες να είναι ισχυρές και αυτονόητες.

Ένα υπέροχο βίντεο "στολισμένο" με ένα μοναδικό τραγούδι από μια μεγάλη θεατρική παράσταση που ανέβηκε το 1974: "Το μεγάλο μας τσίρκο". Ένα τραγούδι με στίχους διαχρονικούς (όπως αποδεικνύεται περίτρανα σήμερα), τους οποίους και παραθέτουμε στη συνέχεια...

Τραγούδι: "Το μεγάλο μας τσίρκο"
Στίχοι: Ιάκωβος Καμπανέλλης
Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος
Πρώτη εκτέλεση: Νίκος Ξυλούρης, Τζένη Καρέζη
Δίσκος: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΤΣΙΡΚΟ (1974 και 2003)

Οι στίχοι του τραγουδιού
Μεγάλα νέα φέρνω από κει πάνω                                    Το ριζικό μου ακόμα τι μου γράφει 
περίμενε μια στάλα ν' ανασάνω                                       το μελετάνε τρεις μηχανορράφοι 
και να σκεφτώ αν πρέπει να γελάσω,                            Θα μας το πουν γραφιάδες και παπάδες
να κλάψω, να φωνάξω, ή να σωπάσω.                         με τούμπανα, παράτες και γιορτάδες.
Οι βασιλιάδες φύγανε και πάνε                                       Το σύνταγμα βαστούν χωροφυλάκοι  
και στο λιμάνι τώρα, κάτω στο γιαλό,                          και στο παλάτι μέσα οι παλατιανοί 
οι σύμμαχοι τους στέλνουν στο καλό.                         προσμένουν κάτι νέο να φανεί. 
Καθώς τα μαγειρέψαν και τα φτιάξαν                           Στολίστηκαν οι ξένοι τραπεζίτες, 
από ξαρχής το λάκκο τους εσκάψαν                             ξυρίστηκαν οι Έλληνες μεσίτες. 
κι από κοντά οι μεγάλοι μας προστάτες,                     Εφτά ο τόκος πέντε το φτιασίδι, 
αγάλι-αγάλι εγίναν νεκροθάφτες                                   σαράντα με το λάδι και το ξύδι
και ποιος πληρώνει πάλι τα σπασμένα                        κι αυτός που πίστευε και καρτερούσε, 
και πώς να ξαναρχίσω πάλι απ' την αρχή                   βουβός φαρμακωμένος στέκει και θωρεί 
κι ας ήξερα τουλάχιστον γιατί.                                        τη λευτεριά που βγαίνει στο σφυρί.

Λαέ μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι,
μην έχεις πια την πείνα για καμάρι.
Οι αγώνες πούχεις κάνει δεν φελάνε
το αίμα το χυμένο αν δεν ξοφλάνε.
Λαέ μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι,
η πείνα το καμάρι είναι του κιοτή,
του σκλάβου που του μέλλει να θαφτεί.

Πολυτεχνείο 1973: Αφιέρωμα (β' μέρος)...

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

"Η κυρά Δημοκρατία"...

"...Την κυρά Δημοκρατία όλοι την αγαπούν στο μικρό χωριό. Είναι γελαστή, δίκαιη, πονόψυχη και "δημοκρατική", γι' αυτό τη διάλεξαν για αρχηγό. Τι θα συμβεί όμως όταν η κυρία Ρία η Δικτατορία πάρει με τη βία όλη την εξουσία; Μπορούν οι άνθρωποι να ζήσουν ευτυχισμένοι χωρίς τη Δημοκρατία;..."

Μια διαφορετική προσέγγιση στα γεγονότα της δικτατορίας του 1967 στην Ελλάδα καθώς και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου παρουσιάζει η συγγραφέας Κωνσταντίνα Αρμενιάκου στο βιβλίο της "Η κυρά Δημοκρατία".

Πρόκειται για ένα υπέροχο βιβλίο με εξαιρετική εικονογράφηση, που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας αλλά και σε παιδιά δημοτικού. Ένα παραμύθι μέσα από το οποίο γίνεται κατανοητή η αξία της Δημοκρατίας και προκύπτει το σύνθημα: "ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ!"
πηγή:
εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

"Τα τρία γουρουνάκια" α' μέρος...

Στο παραμύθι της εβδομάδας, ας ξαναθυμηθούμε τα πασίγνωστα "Τρία γουρουνάκια", μέσα από έναν διαφορετικό τρόπο αφήγησης...
Πρωταγωνιστής, ο "Παραμυθάς" Νίκος Πιλάβιος. Τον φιλοξενούμε και στη δεξιά στήλη, στην κατηγορία "Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες"...

"Τα τρία γουρουνάκια" β' μέρος...

"Τα τρία γουρουνάκια" γ' μέρος...

"Με τόσα φύλλα"...

Τραγούδια για τη γιορτή του Πολυτεχνείου: "Με τόσα φύλλα", σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου...

Στίχοι: Γιάννης Ρίτσος
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Εκτέλεση: Δημήτρης Μπάσης
Συναυλία στο Ηρώδειο (2009)
Πρώτη εκτέλεση: Γρηγόρης Μπιθικώτσης
Δίσκος: ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ (1966) 

Οι στίχοι του τραγουδιού
Με τόσα φύλλα σου γνέφει ο ήλιος, καλημέρα. 
Με τόσα φλάμπουρα λάμπει, λάμπει ο ουρανός.
και τούτοι μέσ' τα σίδερα και κείνοι μες στο χώμα.

Σώπα, όπου να 'ναι θα σημάνουν οι καμπάνες.
Αυτό το χώμα είναι δικό τους και δικό μας.

πηγή:
youtube

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

"Μικρός λαός"...

Τραγούδια για τη γιορτή του Πολυτεχνείου: "Μικρός λαός", σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου...

Στίχοι: Γιάννης Ρίτσος
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Εκτέλεση: Νένα Βενετσάνου - Καλλιόπη Βέττα
Συναυλία στο Ηρώδειο (2009)
Πρώτη εκτέλεση: Γιώργος Νταλάρας
Δίσκος: 18 ΛΙΑΝΟΤΡΑΓΟΥΔΑ ΤΗΣ ΠΙΚΡΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ (1974)

Οι στίχοι του τραγουδιού
Μικρός λαός και πολεμά                                                                        Κάτω απ' τη γλώσσα του κρατεί
δίχως σπαθιά και βόλια                                                                         
τους βόγγους και τα ζήτω
για όλου του κόσμου το ψωμί                                                            
κι αν κάνει πως τα τραγουδεί
το φως και το τραγούδι                                                                         
ραγίζουν τα λιθάρια
πηγή:
youtube

"Καρτέρεμα"...

Τραγούδια για τη γιορτή του Πολυτεχνείου: "Καρτέρεμα", σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου...

Στίχοι: Γιάννης Ρίτσος
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Πρώτη εκτέλεση: Γιώργος Νταλάρας
Δίσκος: 18 ΛΙΑΝΟΤΡΑΓΟΥΔΑ ΤΗΣ ΠΙΚΡΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ (1974)

Οι στίχοι του τραγουδιού
Έτσι με το καρτέρεμα                                                       Κι αυτοί μες απ' τα σίδερα, μανούλα 
μεγάλωσαν οι νύχτες                                                       κι αυτοί μακριά στα ξένα
που το τραγούδι ρίζωσε                                                  κάνουν πικρό να βγάλουν το "αχ", μανούλα
και ψήλωσε σαν δέντρο                                                  και βγαίνει φύλλο λεύκας 

πηγή:
youtube

Η πολιτική στον ελληνικό κινηματογράφο...

Επίκαιρος πάντοτε ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος...
Με αφορμή το δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, τρία αποσπάσματα με "πολιτικούς" που βγάζουν προεκλογικές ομιλίες...!!!

Το πρώτο απόσπασμα είναι από την ταινία "Υπάρχει και φιλότιμο", με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, ενώ το δεύτερο και το τρίτο από την ταινία "Τζένη, Τζένη" με τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο, τον Λάμπρο Κωσταντάρα, τη Τζένη Καρέζη και τον Ανδρέα Μπάρκουλη...

Απλώς, απολαύστε... 



Ένα διαφορετικό "ζωικό βασίλειο"...

Παρακάτω μπορείς να δεις διάφορα είδη "ζώων" από το ζωικό βασίλειο. Μπορείς να τα αναγνωρίσεις; Ξέρεις πώς λέγεται το καθένα;

Α! Και κάτι ακόμα...
Υπάρχει κάτι περίεργο πάνω τους...
Μπορείς να το εντοπίσεις;

Προσπάθησε, κι έπειτα κάνε κλικ στις εικόνες για να τις δεις στις κανονικές τους διαστάσεις και να καταλάβεις για τι πραγματικά πρόκειται...











Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Εξάσκηση στα ελληνικά νησιά...

Μία δραστηριότητα για εξάσκηση στα νησιά και τα νησιωτικά συμπλέγματα.

Κάνε κλικ στη λέξη ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ, απάντησε σε κάθε ερώτηση και προχώρησε πατώντας το βελάκι =>



Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

"Τα νησιά"...

Άρωμα θαλασσινό, ταξίδι μελωδικό στα υπέροχα ελληνικά νησιά, μέσα από το ομώνυμο τραγούδι με τη φωνή της Νένας Βενετσάνου...

Στίχοι: Στέλλα Χρυσουλάκη
Μουσική: Νένα Βενετσάνου.
Πρώτη εκτέλεση: Νένα Βενετσάνου
Δίσκος: ΕΙΚΟΝΕΣ (1994)

Οι στίχοι του τραγουδιού
Κείνο που θυμάμαι απ' τα νησιά μας                                  Κείνο που θυμάμαι απ' τα νησιά μας 
είν' η αμμουδιά της Ζάκυνθος,                                              είναι της Κρήτης τα ορεινά χωριά, 
της Κέρκυρας τα περιβόλια,                                                  τις ευωδιές της Χίου, 
της Ρόδου το μεγάλο κάστρο.                                              της Κίμωλος τ' αστραφτερά νερά, 
                                                                                                            της Σύρας την Απάνω Πόλη. 

Κείνο που θυμάμαι απ' τα νησιά μας
είναι τα δυο φιδάκια που ερωτεύονταν
κάτω απ' τα μάρμαρα του ναού
ένα μεσημέρι καλοκαιρινό στη Δήλο.

Στη Γαύδο, στη Φολέγανδρο και στα μικρά νησιά
βαριά σιωπή μαρμάρωσε, φωλιάζουν νυχτερίδες
ένα μπουκέτο άλικο το αίμα ξαγρυπνά
λευκοί αυλοί τα κόκκαλα μετρούν τις εσπερίδες
μονόφθαλμη περίπολος τη θάλασσα τρυγά
γύρω και πίσω στις σκηνές ουρλιάζουν οι σειρήνες.
Τη Λέρο, τη Μακρόνησο, τα Κύθηρα, τη Τζιά
πες μου ποιες τάχα σφράγισαν μισό αιώνα μνήμες.
πηγή:
youtube